Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare în România, a afirmat că, începând de săptămâna următoare, vaccinul Johnson&Johnson va ajunge în centrele de vaccinare din România, având în vedere că faptul că EMA a stabilit că beneficiile imunizării cu acest ser depășesc riscurile.
„Vaccinul Johnson&Johnson a fost supus în cursul zilei de ieri unei evaluări a Comitetului de Farmacovigilență, de la Agenția Europeană a Medicamentului, s-a transmis foarte clar că beneficiile depășesc riscurile, există acest semnal de siguranță, exact cum se întâmplă la vaccinul de la AstraZeneca.
Este importantă informarea oamenilor vizavi de acele semnale de alarmă. Așteptăm un comunicat de la compania Johnson&Johnson în ceea ce privește livrările următoare de doze, tocmai pentru a avea o predictibilitate și a decide în ce formă vom folosi vaccinul, dar categoric, de săptămâna următoare vor fi puse în centre, foarte probabil că vor fi folosite în centre precum drive-through, în centre mobile, și pot fi alocate și către medicii de familie.
Cu siguranță va fi mult ușurat procesul de vaccinare, ținând cont că va fi vorba de o singură doză”, a declarat, miercuri, Valeriu Gheorghiță.
Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a precizat marți, prin intermediul unui comunicat, că există o „posibilă legătură” între vaccinul cu doză unică produs de compania Johnson & Johnson și cazurile foarte rare de cheaguri de sânge apărute după imunizare, dar a subliniat că beneficiile vaccinului continuă să depășească riscurile.
Reprezentanții Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) au anunțat marți că cheagurile de sânge ar trebui adăugate la efectele secundare rare ale vaccinului Johnson & Johnson.
EMA a analizat opt rapoarte din Statele Unite cu privire la „cazuri de apariție a unor cheaguri de sânge neobișnuite asociate cu niveluri scăzute de trombocite din sânge”, dintre care unul a fost fatal.
Peste șapte milioane de oameni din SUA au primit deja vaccinul Johnson & Johnson, potrivit Digi 24, care citează Euronews.
Toate cazurile rare de coagulare a sângelui s-au produs la persoanele cu vârste sub 60 de ani, majoritatea femei, mai scrie sursa citată.